متخصصان اطفال توصیه می‌کنند از حدود ۴ الی ۶ ماهگی به تدریج استفاده‌ی کودک از شیشه شیر را کاهش داده و لیوان کودک را جایگزین آن کنیم؛ حال فرقی ندارد که قصد دارید به کودک شیر بدهید، و یا اینکه آبمیوه و یا حتی آب. استفاده ازلیوان آموزشی کودک برای رشد دهانی کودک و یادگیری مهارت های حرکتی عضلات صورت او بسیار مناسب است. هنگامی که فرزندتان از لیوان آموزشی کودک استفاده می‌کند، در واقع تمام ماهیچه‌های مرتبط با صحبت کردن و غذا خوردن او، که شامل ماهیچه‌های صورتی (لب‌ها و فک)، زبان و کام نرم هستند، شروع به ورزش می‌کنند. متخصصان توصیه می‌کنند که کودک تمام آشامیدنی‌های خود (به غیر از شیر مادر که به صورت مستقیم از سینه مادر می‌خورد) را با استفاده از لیوان کودک بنوشد.

هنگامی که فرزندتان از لیوان آموزشی کودک استفاده می‌کند، در واقع باید از عضلات و ماهیچه‌های صورتش به شکلی متفاوت نسبت به زمانی استفاده کند که از شیشه تغذیه می‌کرد. در واقع هرچه این لیوان‌ها متنوع‌تر باشند، یادگیری و تمرین کودک هم بیشتر می‌شود. مثلاً برخی متخصصین کودک بر این باورند که استفاده از لیوان‌های نی‌دار تفاوت چندانی با استفاده از شیشه شیر  ندارد، چراکه کودک سریعاً یاد میگیرد که زبانش را باید جلوی نی قرار بدهد و میک بزند. بنابراین متخصصان استفاده از لیوان‌های بدون نی را توصیه می‌کنند، چراکه معتقدند هنگام استفاده از این لیوان‌ها کودک بهتر یاد میگیرد که زبانش را برای آشامیدن باید به سمت انتها دهان ببرد.

استفاده صحیح از زبان و دهان برای آشامیدن تنها مزیت استفاده از لیوان آموزشی کودک نیست. کودک در واقع هماهنگی‌ای که باید بین دست و چشم‌هایش وجود داشته باشد را هم هنگام استفاده از این لیوان ها یاد می‌گیرد. کودک باید بتواند لیوان را با دستش بلند کند، و در حالیکه خودش کنترلش هنگام نشستن را حفظ کرده، نوک لیوان را به سمت دهانش ببرد.

این نکته را هم مد نظر داشته باشید که بعضی از کودکان بعد از استفاده از شیشه مستقیماً به سراغ استفاده از لیوان‌های بدون درب و روباز می روند و هیچ مشکلی از این بابت ندارند. ولی بعضی دیگر در این میان باید از لیوان‌های نی‌دار و انواع مختلف لیوان های آموزشی استفاده کنند. تمام این‌ها تا حد زیادی بستگی به خودِ کودک هم دارد. در حقیقت بعضی از کودکان استفاده از نوعِ خاصی از لیوان را ترجیح می‌دهند. به‌هرحال نکته‌ی حائز اهمیت آن است که لیوان‌های مختلفی به کودک داده شود تا عضلات صورت و دهان او تقویت شده،‌ و همچینن هماهنگی بین دست و چشم را یاد بگیرد. در ادامه انواع مختلف لیوان‌ها را معرفی خواهیم کرد و خواهیم گفت که هنگام خرید لیوان آموزشی برای هر کودک و در هر سنی به چه نکاتی باید توجه کرد.

انواع مختلف لیوان آموزشی کودک

دسته‌بندی‌های مختلفی از لیوان آموزشی کودک را می‌توان ارائه کرد. این لیوان‌ها را می‌توان هم از حیث نوع و هم از حیث جنس دسته‌بندی کرد. در ادامه انواع مختلف این لیوان‌ها را معرفی خواهیم کرد.

لیوان دهانه دار

این لیوان کودک معمولا از پلاستیک سخت‌تر ساخته می شود و شبیه به نوک سینه ، اما باریک تر از آن است. شما عناوینی همچون لیوان دهانه دار «ضد نیش» و یا «مقاوم در برابر گاز گرفتی» را خواهید دید. زیرا کودکان در این سن غالبا دوس دارند که لیوان جدید خود رابه دندان بکشند و گاز بگیرند. اکثر والدین با لیوان‌هایی که دارای دهانه‌ی نرم هستند شروع می‌کنند، زیرا نزدیک‌ترین چیز به نوک سینه است و نوزادان به سرعت یاد می‌گیرند که چگونه از آن استفاده کنند.

لیوان نی دار

همانطور که از نام این لیوان مشخص است، لیوانی است که خودش در بالای آن یک نی هم دارد. نی می‌تواند برای کودکانی که تازه شروع به استفاده از لیوان کرده‌اند چالش‌برانگیز باشد زیرا یک روش نوشیدن کاملا جدید است. ولی کودک به‌زودی یاد میگیرد که استفاده از آن شباهت زیادی به استفاده از همان شیشه شیر قدیمی دارد.

لیوان بدون دهانه

این لیوان دهانه و نی ندارد بلکه  فقط دارای لبه‌ی محکم است که فقط هنگام مکیدن مایع خارج می‌شود. نحوه‌ی استفاده از این لیوان نیازمند تمرین و حوصله‌ی بیشتری است.

لیوان کودک پلاستیکی

این نوع لیوان‌ها کم وزن و نسبت به سایر جنس‌‌ها ارزان‌تر هستند. اما نگرانی در رابطه به مواد شیمیایی آزاد شده از پلاستیک همچنان وجود دارد و به کیفیت ساخت آن باید توجه کنید.

لیوان کودک با جنس فولاد ضد زنگ

این نوع لیوان نگرانی و عیب جنس پلاستیکی را ندارد  و به راحتی قابل تمیز کردن است. برخی از این لیوان‌ها دارای عایق هستند که به خنک نگه داشتن شیر و سایر مایعات کمک می‌کند.

لیوان کودک شیشه‌ای

شیشه نیز هچون لیوان فولادی ضد زنگ، مشکل پلاستیک را ندارد ولی جنس سنگینتر و نیز شکستنی می باشد.

لیوان کودک سیلیکونی

این جنس در لیوان‌های مختلفی از قبیل لیوان دهانه‌دار نرم، لیوان نی‌دار و لیوان سرپوش دار کاربرد دارد. از آن جایی که این لیوان نرم است و جنس انعطاف پذیری دارد، هنگام نوشیدن به لثه‌ و دندان کودک آسیبی وارد نمی‌کند.

برای کودکان با سنین مختلف چه نوع لیوان آموزشی مناسب است؟

لیوان آموزشی کودک مناسب برای سنین ۶ تا ۱۲ ماه

هنگامی که نوزاد شش ماهه شد شما احتمالاً دیگر غذا دادن (جامدات) را آغاز می‌کنید. در این زمان، والدین تلاش زیادی جهت یافتن لیوان کودک مناسب می‌کنند. یک لیوان کودک دسته‌دار را انتخاب کنید؛ این باعث می‌شود که کودک بتواند با دست‌های کوچکش به تنهایی لیوان را نگه دارد. در نظر داشته باشید اگر کودک در اولین تلاش‌ها قادر به گرفتن لیوان نشد تسلیم نشوید، چراکه این چالشی جدید برای کودک است.

لیوان آموزشی کودک مناسب برای سنین بالای ۱۲ ماه

فرزندتان یک سال تمام را گذرانده و نوزاد شما در حال حاضر یک کودک نو پا شده است! کودک اکنون آماده است تا به جای تغذیه با شیر مادر و شیشه، از لیوان برای نوشیدن شیر استفاده کند و احتمالاً خودش دیگر می‌تواند این کار به تنهایی و خیلی بهتر انجام دهد. کودک دیگر نیازی به دسته ندارد و می‌تواند لیوان بزرگتری را بدون دسته نگه دارد. او آمادگی استفاده از لیوان‌های ساده‌تری را نیز دارد (لیوانی که عناصر حمایتی کمتری داشته باشد). در این دوره نیز همچون دوره‌ی ۶ تا ۱۲ ماهگی، نوع لیوانی که انتخاب می‌شود بستگی به کودک دارد. در این سنین اندازه‌ی لیوان کودک بزرگتر و در نتیجه گنجایش شیر و آب در آن بیشتر می‌شود.

لیوان آموزشی کودک مناسب برای سنین بالای ۱۸ ماه

عبارت «اجازه دهید من خودم این کار را انجام می‌دهم» در این سن کاملا رایج است و احتمالا کودک نوپا مشتاق است که همانند مادر و پدر نوشیدنی‌ها را بنوشد. به خاطر داشته باشید، اگرچه کودک تقریبا دو ساله‌ی شما می‌تواند یک لیوان را بگیرد، ولی نمی‌تواند لیوانش را به مدت طولانی‌تری نگه دارد. لیوان کودک آموزشی مناسب این سنین به کودک شما کمک می‌کند تا حس یک بچه‌ی بزرگ را داشته باشد. بنابراین دقت کنید لیوانی که می‌خرید سبک باشد. از لیوان‌های بدون نِی و دهانه هم حتماً استفاده کنید. توجه داشته باشید در این سن استقلال کودک بیشتر می‌شود و شاید حتی بتواند لیوانش را پرت کند، بنابراین جنس لیوان اهمیت بالایی دارد.

پیشنهاد ویکی بیبی پرو : مشاهده و خرید انواع لیوان های آموزشی کودک از فروشگاه اینترنتی سیسمونی بیبی پرو

https://babypro.ir/لیوان-و-آبمیوه-خوری

منابع:

https://www.happyfamilyorganics.com/learning-center/little-one/the-pros-and-cons-of-cups-sippy-cups-and-straws/

https://www.nuk-usa.com/sippy-cups-what-to-buy-and-when-to-buy.html

https://www.babylist.com/hello-baby/best-sippy-cups

https://parentsneed.com/best-sippy-cups-buying-guide/

https://nl.munchkin.com/blog/best-sippy-cup/